Wat is infrarood verwarming/stralingswarmte
Stralingsverwarming is de overdracht van warmte-energie met behulp van energiegolven. Warmte-energie in de vorm van straling beweegt altijd van een heet oppervlak naar een koel oppervlak. Denk aan de Zon, naar de aarde toe, als enige bron van warmte, die zich bevindt op 150 miljoen kilometer afstand. De zon verwarmt de aarde vanuit een fantastische afstand louter met behulp van stralingsenergie. Nog voordat de lucht warm is, kan men de warmte van de zon voelen, zoals op een heldere winterochtend, of op de top van een besneeuwde berg. Warmte van de zon ervaar je onmiddellijk – dit ervaar je wanneer de zon tevoorschijn komt van achter een wolk.

 Wat doet infrarood verwarming?

Onze infrarood producten ( panelen, vloerverwaming, plafondverwarming en wandverwarming)  zullen dankzij hun straling alle objecten in de ruimte verwarmen, dus de personen, voorwerpen, maar ook de muren, vloeren en plafonds. Deze objecten geven vervolgens weer de warmte af aan de ruimte.
Wanneer we warmte willen, willen we die meestal zo snel mogelijk. Infrarood is de snelste manier van verwarmen.

Wat is het verschil met traditionele verwarming?
Traditionele verwarmingen werken op basis van convectie, het verwarmen van lucht die vervolgens opstijgt en weer neerdaalt in de ruimte.
Veel mensen verwachten dat warmte opstijgt, maar in feite is het alleen maar warme lucht die stijgt, omdat warme lucht lichter is dan koude lucht. De opstijgende warme lucht wordt vervangen door koude lucht en dit zorgt voor een convectie stroming.
Met convectieverwarming gaat een groot deel van de warmte verloren in het bovenste gedeelte van de ruimte.
Bovendien zorgen de luchtstromingen in de ruimte voor een onbehaaglijk gevoel en transporteren ze veel stof. Stof is nooit prettig, maar zeker niet voor mensen met allergieën.

 

Waar kan je de infrarood producten onder andere gebruiken?
Eigenlijk zou je infraroodverarming overal kunnen toepassen. Wel is het absoluut zo dat factoren van buitenaf van invloed zijn op de werking en het benodigde vermogen en type paneel. Een afgesloten ruimte zal eerder warmte terug  kunnen geven dan een open ruimte waarvan je maar een hoek wilt verwarmen. Daarnaast is de staat van de woning en zijn isolatie belangrijk evenals eventueel al andere aanwezige warmtebronnnen. Maar laat je daarin door ons meer vertellen. Het is niet per definitie zo dat je met stralingswarmte direct zult besparen namelijk.

Is de temperatuur bij infrarood verwarming regelbaar?
De temperatuur kan worden gecontroleerd en geregeld door middel van een thermostaat of een timer die ervoor zorgt dat je paneel ook weet uit gaat. Verder is het zo dat het vooral in het begin even aftasten is wat voor jou de beste temperatuur is. Gevoelsmatig kun je met stralingswarmte bij een andere temperatuur op de thermostaat al comfort ervaren.

Hoe kan je met infrarood verwarmingsproducten besparen?
-Infrarood warmte is vrijwel meteen voelbaar, dus voorverwarmen is niet meer nodig. U bespaart dus al 1 a 2 uur voorverwarmen.

- Tot 90% van de gebruikte energie wordt omgezet in stralingswarmte in plaats van inefficiënte convectiewarmte.

- Geen service of onderhoud.

- Elke kamer kan onafhankelijk worden verwarmd op het juiste niveau met nauwkeurige controle.

- De effen oppervlakte temperatuur geeft u een beter comfort. Meerdere toestellen kunnen worden geplaatst op tegenoverliggende zijden van een ruimte met evenwichtige comfortcondities of men kan eveneens stralingsverwarming gebruiken om “spot heat” van gelokaliseerde plaatsen te verwarmen.

- Studies hebben aangetoond dat met warmtestralers, het mogelijk is om eenzelfde comfort te bereiken, dan met lucht temperatuur, dat ongeveer 3 ° C lager is dan bij conventionele systemen. Dit betekent een aanzienlijke energiebesparing. Dat wil zeggen, het voelt anders en wanneer je het in combinatie met een andere warmtebron gebruikt, kan deze iets lager worden ingesteld en je warmt dan bij waar je dat nodig vindt. Anderzijds voel je met een lagere temperatuur op de thermostaat vaak hetzelfde comfort als bij een hogere waarde met convectieverwarming.

Alles bij elkaar opgeteld kan een besparing opleveren tot wel 25% ten opzichte van traditionele verwarming

Infrarood verwarming en gezondheid.
Infrarood is een natuurlijke straling die ook in zonlicht voorkomt. Volkomen ongevaarlijk voor mens en dier.
De infrarood straling dringt diep door in het lichaam, wat weer heel bevorderlijk is voor het goed functioneren van onze spieren en gewrichten. De lange golf panelen welke het meest worden gebruikt, dringen door tot in de huid. Voor doordringen in de spieren gaat u naar een ander soort straler toe. Wel is het zo dat doordat het doordringt in je huid, je een minder verkrampte houding zult aannemen bij kou.  En dat heeft absoluut een positief effect op mensen met bijvoorbeeld reumatische of spierklachten.

Hoeveel vermogen heeft u nodig?


Dat is een lastige om antwoord op te geven omdat ik graag wil voorkomen dat u een verkeerde inschatting maakt zelfs met de beste bedoelingen. Ik reken hier liever graag met u mee. Afhankelijk van het merk en rendement, de te verwarmen ruimte en ouderdom, kunt u als rekenhulp aanhouden dat u 30 tot 60 Watt nodig heeft per te verwarmen kubieke meter ruimte. Wanneer u overgaat tot definitieve aanschaf  zijn wij graag bereid om ter plekke u van het juiste advies te voorzien. 

Voor- en nadelen van infrarood verwarming.
Voordelen:
• Warmte is snel voelbaar;
• Voorverwarmen is niet meer nodig en in elk geval korter;
• Geen luchtcirculatie, dus geen stofvorming, minder last van allergieën.
• Infraroodvewarming kan door de verschillende uitvoeringen, goed geïntegreerd worden in je interieur;
• Werkt diep door in het lichaam, goed voor spieren en gewrichten;
• Bespaart energie;
• Geluidloos;
• Geen droge lucht meer;
• Ruimtes en delen van ruimtes zijn afzonderlijk te verwarmen;
• Leidingen aanleggen niet nodig;
• Eenvoudig op afstand te bedienen;
• Investering verdient zichzelf in korte tijd terug.
• Bij ventileren geen warmteverlies;.
• Geen onderhoudskosten;
• Eenvoudige en snelle installatie.

Nadelen:

• Er dient een stroomaansluitpunt aanwezig te zijn om de panelen aan te sluiten;
• Objecten tussen het paneel en de te verwarmen plek houden de straling tegen;Je huis moet er klaar voor zijn, bij 1 paneel is de impact niet heel groot, neem je er meerdere dan wordt de conditie van je huis belangrijk om efficient te kunnen werken.

• Paneel kan niet tegenover een raam gemonteerd worden, omdat de straling via het raam naar buiten verdwijnt.

 

 

 Overzicht IP beschermingswaardes

Hulp of advies nodig bij het opstellen van een duurzaam energieontwerp voor uw huis: http://www.geoheatholland.nl/ 


Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u in onze Cookie policy. OK